A McDonald’s bejelentette, hogy több mint 30 év után végleg elhagyja Oroszországot, és megkezdte éttermei értékesítését.

A márciusban ideiglenesen bezárta 850 üzletét most értékesíti a McDonalds’s.

A gyorséttermi óriáscég azt mondta, hogy az ukrajnai háború okozta „humanitárius válság” és „kiszámíthatatlan működési környezet” miatt döntött így.

A McDonald’s első moszkvai éttermének megnyitása 1990-ben volt.Míg a McDonald’s kezdetben csak ideiglenesen zárta be éttermeit, azt mondta, hogy az üzletlánc eladási döntése azt mutatja, hogy „felismerik, hogy a dolgok nem fognak visszatérni a normális kerékvágásba” és , hogy „Oroszország és a Nyugat két nagyon eltérő irányba halad”.

„Úgy gondolom, hogy sokkal több nemzetközi vállalat, globális márka fog úgy dönteni, hogy most hivatalosan kivonul az orosz piacról” – tette hozzá. (Steve Rosenberg)

A McDonald’s közölte, hogy minden üzletétt eladja egy helyi vevőnek, és megkezdi az éttermek „lezárását”, ami magában foglalja a nevének, logójának és étlapjának eltávolítását. Megtartja védjegyeit Oroszországban.

Az üzletlánc közölte, hogy prioritásai között szerepel annak biztosítása, hogy 62 000 oroszországi alkalmazottja továbbra is fizetést kapjon az eladások befejezéséig.

Forrás:BBC