kutyakozmetika

Miért fontos a kutyakozmetika?

Sokan nem tudják, hogy miért is jó és szükséges a kutyakozmetika vagy a kisállatkozmetika. Alapvetően azért hozták létre ezeket a helyeket, hogy a kiskedvenceinknek megadhassuk a szükséges törődést és tisztán, egészségesen, valamint rendezetten tudjuk tartani őket.

Szinte minden egyes kutyának szüksége lenne a kozmetikázásra, legyen szó fürdetésről, trimmelésről, nyírásról vagy csak egy körömvágásról.

Nézzük át, hogy mit is csinál egy kozmetikus a kutyákkal a munkaideje alatt és miért is szükséges hozzájuk járnunk.

Kutya fürdetése, bűzmirigy kinyomás:

A megfelelő fürdetés teljesen hozzátartozik az általános higiéniához. A kutyák bőrére és szőrére rárakodhat a por, a felszedett kosz, amely zavarhatja őket, és irritálhatja a bőrüket. A fürdetéskor ezeket kimossák belőle, így komfortosabban érezhetik magukat, illatosak és tiszták lesznek, valamint felfrissülnek.

Természetesen ez azzal is jár, hogy a kevesebb szőr hullik ki belőlük, mivel fürdéskor rengeteg aljszőrzet kerül eltávolításra. Láthatjuk, hogy ez nem csak a gazdinak jó, mivel egy illatos és szép kutyája lesz, hanem magának az állatnak is.

Otthoni fürdetéskor a gazdik sokszor nem tudják, hogy milyen sampont is válasszanak a kedvencüknek, sőt sok esetben emberi sampont használnak. Ez akár árthat is a kutyusnak, hiszen nekik más a bőrük, és ezek a készítmények nem erre vannak kifejlesztve. A kozmetikus tudja, hogy milyen sampont érdemes választani, mivel tanulta azt. A kutyakozmetikákban prémium kutyasamponokat találhatunk, a különböző bőr és szőr típusokra egyaránt. Sőt a jobb kozmetikákban vegyszermentes, natúr samponokat is tartanak és használnak, hogy ne legyen semmilyen bőrirritáció.

Fürdéskor nagyon fontos, hogy a kozmetikus ellenőrzi, hogy az állat nem kullancs vagy bolhafertőzött-e. Ők sok esetet láttak már, és el tudják dönteni, hogy mennyire súlyos a probléma, így tudják értesíteni a gazdit. Szükség esetén bolhaírtó sampon is a rendelkezésre áll.

Végezetül pedig kitisztítják a kutya bűzmirigyét is, ha a székletürítéskor nem távozna a természetes módon. Ez manapság sok állatnál egy komoly gond.

Szárítás és bontás:

A kutya fürdetése után a szárítás következik, amely szintén egy eléggé fontos része a kozmetikázásnak. Szárítás közben a legkönnyebb és leghatékonyabb a kutya bundáját kibontani és csomómentesíteni. Idővel a kutya szőre elkezd csomósodni, amelyből aztán még nagyobb gubancok lesznek, amelyek kényelmetlenek az állat számára, sőt akár fájdalommal is járhatnak. A kutyakozmetikákban minden szőrtípusra megfelelő eszközök és kefék is megtalálhatóak pl.: Zooro kefe, így hatékonyan lehet szárítani és kifésülni a bundát.

A kutya nyírása:

Alapvetően a gazdik a kutyák nyírása miatt keresnek fel kozmetikusokat, mivel ápolt és szép külsőt szeretnének a kedvencüknek. A nyírás során a kért méretre és fazonra igazítják a szőrzetet. A rövid szőrű kutyákat is érdemes néhanapján kozmetikushoz vinni aljszőrszedésre, de a hosszú szőrűeket még inkább. Ők könnyebben koszolódnak és csomósodnak, mint a rövid szőrű társaik.

Léteznek még szálkás és drótos szőrzetű kutyusok is, amelyeket trimmelni kell. A trimmelés az érett fedőszőrzet szakszerű eltávolítását jelenti, amelynek köszönhetően felfrissül a szőrzet és a bőr.

Karomvágás, fültisztítás és szemtisztítás:

Az ápoláshoz minden esetben hozzátartozik a fül és szemtisztítás, valamint a karomvágás is. Sok kutyának szőr nő a hallójáratában, amelyeket el kell távolítani. Ezt epiláló por és csipesz segítségével lehet megtenni. A kiszedés után pedig le kell kezelni a füleket fültisztító folyadékkal. A kozmetikus ezeket minden alkalommal elvégzi, ami által elkerülhető a fülgyulladás.

A fülek mellett a szemek ápolása is rendkívül fontos. A szemzugból szivárgó váladék könnyen beleragad a szőrzetbe, ami folyamatosan nedvesen tartja a bőrt azon a ponton. Egyes esetekben sajnos, ez az állandó nedves terület kikezdheti a bőrt, amely helyén gennyes seb alakulhat ki. A kozmetikákban így mindig szemkörnyék tisztítóval kezelik ezeket a részeket. Érdemes otthon is használni a megfelelő karbantartás végett.

Végezetül pedig a kutyakozmetikus levágja a kutya karmait, amennyiben az állat nem tudja megfelelően lekoptatni azt az élőhelyén. A gazdik ezt ritkán merik megtenni, mivel nehezen látható, hogy hol kezdődik a karom élő része, amelybe ha belevágunk, akkor vérezni fog.

A kozmetikázás befejeztével, ha a gazdi kéri, akkor a kiskedvenc jutalma néhány fújás kutyaparfüm, amelytől nagyon finom illatokban fog pompázni.