fotós munka

Fotós munka

Mindenki gondolt már arra az élete során, mások profi fotós által készített portré fotóit nézegetve, hogy ő is szeretne egy fényképsorozatot magáról, kipróbálná, milyen lehet egy nem hétköznapi mobiltelefonnal, 10 perc alatt készített képsorozat modelljének lenni, hanem egy alaposan kiválasztott helyszín, és a fotós által megtervezett folyamat főhősévé válnia, egy komoly fényképezőgép fókuszában. Legyen szó szabadtérről, stúdióról, vagy az otthondoban történő fotózásról a lényeg, hogy a kezdeti izgalom után, engedd meg magadnak az ellazulás képességét, hangolódj az „itt és mostra” és, hogy az önmagad által felállított határaid leomoljanak, ha netán vannak.

Nekem, pedig mint fotósnak engedd meg azt, hogy a legszebb arcodat örökítsem meg mindeközben. Mindebben segítségedre leszek, hisz tudom, hogy sokszor nem egyszerű egy rutintalan modellnek mindezt elérnie, de mivel korábban én is egy meglehetősen gátlásos, akkori testsúlyomból adódóan szorongó ember voltam, másképp közelitek az izgulós modelljeimhez, mint az, akinek nem kellett megélnie semmilyen gátló tényezőt az életében. Mindez már a múlté, ám ezen élettapasztalatom kamatoztathatom a fotózásaim során, és ez nagyon sokat szokott segíteni a kezdeti izgalmak feloldásában.

Talán furcsának hat, de én, mint fotós nem vagyok híve a túlzó retusálásnak, azaz az arc felismerhetetlenné tételének azzal, hogy fröccsöntött babákat csinálok az egyébként szép, karakteres modelljeimből. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy a modell számára bántóbb bőrhibákat nem javítom ki, és apróbb „beavatkozásokat” nem eszközölök az utómunkáim során, mert természetesen alkalmazom én is ezeket a fotós lehetőségeket, de abszolút a jóízlés határain belül mozgok.

Az én szememnek bántó az, amikor az egyébként tökéletes újszülött arcát, testét totálisan gumiszerűvé varázsolja néhány fotós a retusálás során. Azt gondolom, erre semmi szükség. Az a pici baba úgy gyönyörű ahogy a világra érkezett, így náluk szintén csak minimális retusálást alkalmazok, azokon a testtájakon ahol feltétlenül szükségesebb ( pl. túlzott bőrpír, túlzott kipattogás a kis arcán ), hogy a fotó kellemes hatású legyen. Házasság előtt állsz, álltok a pároddal, és ennek a korszaknak a hangulatát szeretnétek megőrizni? Kismamává, majd anyává válásod és örömöd szeretnéd a világ tudtára hozni? Lefogytál, jogos és mérhetetlen büszkeségedben az önbizalmad tovább növelnéd egy portré sorozattal? Netán új életszakaszba lépsz, házasság után, egy új élet előtt állsz?

Mindegyik felsorolás megérdemelne 1-1 bővebb kifejtést, és még sorolhatnám az okokat arra, miért is szoktak felkeresni egy fotóst, ám innentől beszéljenek inkább a képeim, mondják el rólam azt, amit a bemutatkozásomon túl, egy fotósról tudni érdemes.