ceremóniamester vagy vőfély

Ceremóniamester vagy vőfély ?

Manapság ha valaki esküvőt illetve lakodalmat szervez, akár saját erőből, akár rendezvényszervező beiktatásával, az esetek többségében felmerül az igény ceremóniamester iránt is. De mit is takar a ceremóniamester szerepkör, és miért érzik egyre többen elengedhetetlennek a ceremóniamester munkáját egy tökéletes lakodalom, esetleg más jellegű mulatság megrendezésekor?

Egy picit menjünk vissza az időben, mondjuk úgy 3-4 évtizedet.. Régebben ha az ember vendégként részt vett egy lagziban, megtapasztalhatta, hogy előbb-utóbb előkerült a társaságból egy önjelölt szószóló, vagy épp a kedves pár előre felkért egy barátot vagy rokont, aki mindenféle bolondos versikékkel esetleg játékkal próbálta jobb kedvre deríteni a nagyérdeműt.

Tulajdonképpen az ő professzionális verziója a vőfély, aki bár feladatkörben mutat némi átfedést a ceremóniamesterrel, ámde a ceremóniamester tevékenysége sokkal szétágazóbb, összetettebb. Nézzük meg kicsit részletesebben mi is a ceremóniamester szerepe, és tegyünk tisztába néhány, gyakran téves elképzelést ezzel kapcsolatban.

1. A ceremóniamester, ha úgy tetszik, a rendezvény legfontosabb koordinátora. Ha egy hadművelethez hasonlítanánk, akkor ő az aki egységgé formálja az összes hadtest tevékenységét, és mindezt úgy teszi, hogy a kedves vendég csak annyit érzékel ebből, hogy minden klappol, gördülékenyen, fennakadás mentesen folynak az események.

2.A ceremóniamester szórakoztat. Azon túl hogy minden szükséges információ forrása, akihez mindenki bizalommal fordulhat az este folyamán, bármilyen kérdéssel, illetve minden mozzanatról tájékoztatja a násznépet, szórakoztató játékokkal igyekszik mindenkit bevonni és egy igazán közösségi élménnyé varázsolni a estét, kiegészítve ezzel a zenészek, ill. DJ-k munkáját. 3.

 A ceremóniamester egy kicsit pszichológus is.Nagyon sok olyan eset van, amikor bizony az ifjú párnak némi bátorításra vagy egyéb mentális segítségre van szüksége, hiszen ez számukra is egy merőben új helyzet, és nagy segítség egy lelkitámasz, vagy ha úgy tetszik egy bizalmas, aki a ceremóniamester személyében, már jóval korábban, a szervezési időszakban is megannyi segítséget nyújt.

Mint ahogy a fentiekből talán érzékelhető is, a ceremóniamester munkája, feltételezve, hogy lelkiismeretesen végzik, meglehetősen emberpróbáló feladat. Azt is nyugodtan kijelenthetjük, hogy felelőségteljes is, hiszen ne felejtsük el, egy olyan eseményről van szó, ami meghatározó és optimális esetben egyedülálló az ifjú pár életében.

Sokan alábecsülik a ceremóniamester jelentőségét, ami tapasztalataim szerint leginkább információhiánynak köszönhető. Illetve sokan vannak olyanok is, akik összemossák a ceremóniamester fogalmát a vőféllyel, aki a fentebb felsorolt szerepekből általában inkább csak a szórakoztatás pontot meríti ki, amit legtöbb esetben hagyományőrző, tradicionális, a régi magyar világ hangulatát idézve prezentál. Egyszóval két teljesen különböző stílusról és szerepkörről van itt szó, ami természetesen egymás mellett létezik mind a mai napig.

Ha úgy érzitek, hogy segítségre szorultok akár már a szervezés időszakában is, és szeretnétek biztos kézben tudni a Nagy Napot minden tekintetben, akkor Nektek ceremóniamesterre van szükségetek! Nyilván, mint minden területen itt is vannak kutyaütők, akik lélek nélkül, pusztán a könnyűnek tűnő pénzkereset reményében csapnak fel ceremóniamesternek. Nézz körül, és ha érdekel a téma, esetleg már megfogalmazódott bennetek a Nagy Terv, forduljatok hozzám bizalommal, segíteni fogok.