Babamasszázs

Babamasszázs: a baba-mama kötődés biztos alapja

A babamasszázs varázslatos dolog. Közelebb hoz a kisbabádhoz, elkezded jobban megérteni a baba kommunikációját, szeretetnyelvét, így pontosan azt tudod neki adni, amire szüksége van. A babamasszázs javítja az interakciót kisbabáddal.

Sokan nem tudják, miért jó a babamasszázs tanfolyam, és miért értékesebb, mint egy fejlesztő játék. A babamasszázs tanfolyam azoknak való, akiknek nem a kézzel fogható tárgy, az azonnali eredmény számít, hanem azoknak, akik hajlandók időt és energiát fektetni abba, hogy a baba első 1-2 évében biztos alapot adjanak a gyerek testi-lelki fejlődésének, a gyerek-szülő kapcsolat stabil megalapozásának.

Így hat a babamasszázs a kapcsolatotokra

A babamasszázs két alapja a bőrkontaktus és az interakció. A babák éhezik mindkettőt. A testközelség és az interakció ugyanolyan elemi szükségletei a kisbabáknak, mint az evés. Enélkül nem fejlődik rendesen a baba idegrendszere. A gondoskodó érintés aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, ami azt jelenti, a baba relaxált állapotba kerül: az agyat elöntik a boldogsághormonok, csökken a stresszhormonszint, javul az emésztés, étvágy.

Közben ott a szemkontaktus, az interakció, ami nélkülözhetetlen a kötődés megerősítésében. Azáltal, hogy rendszeresen kizárólagos figyelmet adsz kisbabádnak, jobban megismered őt, és ő is téged. Jobban felismered jelzéseit, pontosabban reagálsz azokra. Így épül a babád beléd és világba vetett bizalma. Így nevelhetsz magabiztos, boldog babát, és így szülőként te is magabiztosabb és boldogabb leszel.

A babamasszázst érdemes a baba 2-3 hónapos korában kezdeni, így még sokáig élvezhetitek a nyugodt masszázsokat. Amikor a baba elkezd mászni, járni és felfedezni, már nehezebb elkezdeni és egyhelyben tartan is kis mocorgót. De az biztos, hogy ha csecsemőkorban az életetek szerves részévé válik, utána még nagyon sokáig élvezhetitek a közös, bőrkontaktussal és interakcióval tarkított időt!

Ha építenéd kisbabáddal való bizalmi kapcsolatodat, várlak szeretettel egyéni vagy csoportos babamasszázs tanfolyamon!

Molnár Zsóka
Szülői Érintés, babamasszázs oktató