A klíma működése

A klíma működése

Akinek van klímája, vagy tervezi, hogy vásárol egyet, azt biztosan szeretne tisztában lenni a klíma működésével.Kiépítése sokkal könnyebb, kevesebb pénzbe kerül és kevéssé bürokratikus, mint egy gázcirkó vagy konvektor beépítése.

A klímák működése típustól függetlenül hasonló

A kompresszor az elpárologtató résznél csökkenti a nyomást, miközben a kondenzátorban nő. A nyomáskülönbségtől a rendszerben lévő folyadék gőzzé alakul, ez az állapotváltozás hőelvonást eredményez, amely elindítja a hűtési folyamatot. A gőzt a kompresszor átkeringeti a kondenzátorba, ahol ismét cseppfolyóssá válik, majd ez a körfolyamat újraindul.

A klíma 4 fő részből áll:

1.kompresszor: ami maga a korforgást fogja biztosítani.

2.párologtató: szerepe a folyadék elpárologtatása (beltéri egység)

3.kondenzátor: itt csapódik le az elpárolgott folyadék (kültéri rész)

4.fojtás: a kondenzátort és a beltéri egységet választja el egymástól.

Klíma típusok:

Ma már több különböző klíma típust különböztetünk meg. Split, Inverteres ,multi split klíma , parapet klímát ,kazettás klímát.

A Split klíma hasonlóan működik ,mint egy hűtő szekrény. A Split klímaberendezések működésüket tekintve lehetnek multi Splitek is, ami azt jelenti, hogy egy kültéri egységre több beltéri egység csatlakoztatható. A csatlakoztatható beltéri egységek különböző kialakítású és teljesítményűek lehetnek.

Az inverteres klímák a többivel ellentétben kevesebb áramot fogyasztanak. Előnye, hogy a hűtő kompresszor ventilátora szabályozható ,nem áll le s kapcsol be újra, ha eléri a bizonyos hőfokot. Amikor lassan eléri a kívánt hőmérsékletet, akkor csökkenti az inverter a kompresszor fordulatszámát is. Nem utolsó szempont, hogy halkabbak a Split klímákkal ellentétben.

A parapet klímát a legtöbbször tetőtéri beépítéseknél szokták használni.

A multi split klíma több beltéri és egy kültéri egységből áll.

A kazettás klímát a zárt álmennyezetű helyiségekbe alkalmazzák.

A mai modern klímák nagyon hatékonyak 1kW villamosenergiából akár 5kW hőenergiát képesek előállítani ma már fűtésre is használhatóak nem csak hűtésre. így a téli fűtésünket is tudjuk biztosítani akár -20 (Celsius) fokban is. Sok tévhitet eloszttatva nem cserélik a levegőt a helyiségben mivel egy zárt rendszerben működnek.

A technológia fejlődésével ma már Okostelefonunkkal is tudjuk irányítani a Smart rendszerrel rendelkező klímákat.